12 iul. 2008

"Atlasul secret" de Michael A. Stackpole

Entuziasmat de seria "Cantec de Gheata si Foc" a lui George R. R. Martin*, m-am apucat sa caut si alte carti "fantasy". Am cumparat primele trei volume din "Roata Timpului", de la Tritonic am "Gradinile Lunii" de Steven Erikson, iar din colectia "Nautilus" a celor de la Nemira cred ca am in biblioteca tot ceea ce inseamna roman "fantasy"**. Acum doua saptamani am vazut pe site-ul Nemira..."Atlasul secret" (seria "Marilor Descoperiri" vol.I)...comanda...nerabdare...venit prin posta impreuna cu "The Year's Best Fantasy & Horror"...pus imediat pe citit...asteptat ceva la nivelul cartilor lui Martin...dezamagire...nu foarte mare...dar dezamagire...

De ce dezamagire ? Pentru ca am avut senzatia ca citesc vol. II din serie, deoarece o gramada de "concepte", unele dintre ele destul de importante cum ar fi thaumston-ul, par a fi explicate intr-un volum anterior. Nici pana la sfarsitul cartii nu am inteles ce inseamna "thaumston"..."magie reziduala"...sursa de energie ? O alta "problema" este legata de nume, sunt personaje sau orase/provincii cu nume greu de pronuntat si de tinut minte (ex. Ummummorar), am avut de multe ori senzatia ca este vorba de personaje/locuri noi.

"Atlasul Secret" are si parti bune. Ideea cartii mi-a placut foarte mult (vezi aici) o lume in care cartografia joaca un rol foarte important si in care o expeditie "a la Cristofor Columb" se combina destul de interesant cu una "a la Marco Polo".

(trad. Silviu Genescu)
Nemira

___________________________________
*) Seria "Cantec de Gheata si Foc" : Urzeala Tronurilor (I+II) si "Inclestarea Regilor" (I+II), Editura Nemira.
**) Astept sugestii si recomandari in domeniu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Fantasy-ul la noi a fost mai deloc publicat...
ar mai fi o carte destul de draguta..am citit-o acum cativa ani,
"Fauritorul de Franghii" de Peter Dickinson de la editura Trei...
un search pe gugle si o gasesti..

Bogdan Antonescu spunea...

Multumesc mult pentru recomandare am sa caut cartea.

Diana Cuzic spunea...

mi-a mai placut seria Shannara din care au aparut doua volume parca la Minerva (asta daca nu le-ai citit deja)

Bogdan Antonescu spunea...

Inca nu am apucat sa citesc ceva din seria "Shannara". Multumesc mult pentru recomandare.