20 dec. 2007

Povestiri "erotice" româneşti

Totul a pornit de la un post al Ionucăi despre lansarea cărţii la Muzeul Ţăranului. O antologie de povestiri erotice româneşti !? Trebuie să fie ceva interesant. Numai că am fost puţin dezamăgit. Să încep mai bine cu partea bună, adică cu povestirile care mi-au plăcut :

"Amfiteatru la amiaza" de Marius Chivu
O povestire despre o studenta ("o fata roşcată cu dreadlock"), un seminarist plictisit ("[...] si voi sunteti obositi, si eu vreau sa ajung acasa cat mai repede sa vad reluarea de la Grey's Anatomy") si un examen ("M-am gandit sa va exprimati preferinta intre doua personaje de-ale lui Racine...").

"Domnisoara Bovary" de Ioan Groşan
Un concurs comunist de miss inspirat de cartea lui Flaubert ("Bovarismul e o...o..nostalgie spre ceva nou - se auzi el vorbind şi gândi: ce dracu' ma apucat? -, spre un ideal, spre un viitor [...]") se termină destul de "nepatriotic": "Şi pentru o studenta eminentă, o tânără strălucită ca tine, care e marea, secreta nostalgie, într-un cuvânt: bovarismul tău ?" "Mare mea nostalgie, dar nu secretă, pentru ca i-am spus-o şi lui tata, care nu mă-nţelege - rostise ea [Lili, favorita concursului, fată unui general de Securitate] respicat, ţinând microfonul cu ambele măini -, e să emigrez în RFG." "Poftim?" - făcuse el, crezînd că n-a auzit bine. "Să emigrez în R.F.G., în Germania Occidentală - repetase ea rar - pentru că m-am săturat de ţara asta de căcat, de oamenii aştia care...". În momentul acela, sunetul căzu".

"Think globally, fuck locally" de Cezar Paul-Bădescu
Pentru scena pe care "bărbatul cu barbă", grăbit "să ajungă la timp la Antim, la slujba de vecernie", o vede în Parcul Izvor.

Nu pot sa zic că nu mi-au placut restul povestirilor, numai că mă aşteptam la altceva. Aş fi vrut ca măcar una dintre povestiri să fie ... o povestire erotică "normală", pentru că atunci când nu conţin erotism deviant, povestirile din acest volum sunt ciudate sau deprimante. Poate am eu viziune greşită despre erotism ?




3 comentarii:

Anonim spunea...

eu am citit cam jumatate pina acu, dar sint tot asa, destul de dezamagita

Anonim spunea...

Si mie mi-a placut povestea lui Marius Chivu cel mai mult! :D Si i-am si spus-o! :))

Bogdan Antonescu spunea...

Ştiu...de la tine am aflat că au apărut "Povestirile..." :)