9 nov. 2007

Ziare şi reviste

1) Din Science et Avenir (Octombrie 2007) am aflat că deja au apărut două cărţi de popularizare a demonstraţiei conjecturii lui Poincare: "La conjecture de Poincare" de Georges Szpiro şi "Grigori Perelman face a la conjecture de Poincare" de Donal O'Shea.

Fomulată în 1904, acestă conjectură ocupă cea de a doua poziţie pe lista (elaborată de Institutul Clay) celor şapte probleme deschise din matematică, fiind enunţă de Poincare astfel: "Considérons une variete compacte V simplement connexe, à 3 dimensions, sans bord. Alors V est homeomorphe à une hypersphère de dimension 3". Sau mai simplu şi mai grosier, se poate transforma un tub într-o sferă ? Ştim de exemplu că, matematic, o cană de cafea se poate transforma într-o gogoaşă (aici) sau un pătrat poate fi redus la un cerc (aici).

Soluţia conjecturii Poincare elaborată de Grigori Perelman a fost oficial anunţată în 2006. Cea ce poate părea ciudat este că Perelman a refuzat medialia Fields, cea mai mare distincţie acordată în matematică, şi că în prezent este s-a restras din viaţa academică şi trăieşte cu mama sa în Sankt Petersburg. În plus, demonstraţia sa nu este publicată într-o revistă de cercetare, astfel încât nu poate primi nici cei 1 milion de dolari oferiţi Institutul Clay.

Nu cred că cred că vom avea prea curând o traducere în română a unei cărţi de "popularizare" a conjecturii lui Poincare, cu toate că această problemea, veche de aproape 100 de ani, pare să aibă o poveste interesantă. Dacă reuşesc să fac rost de una dintre cărtile de mai sus, promit să revin.

2) Numărul de din "Dilema Veche" dedicat closetului - "Closetul la nevoie se cunoaşte", m-a distrat teribil şi mi-a amintit de un text ("WC-ul. O abordare cât se poate de ştiinţifică") a lui Sorin Stoica din "Aberaţii de bun-simţ".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ingaduie-mi o parere:
cand te referi la un articol sau la o publicatie care exista online este uzual sa publici numele respectiv sub forma de link.
In acest post, mi-ar fi placut sa gasesc linîuri la articolele din "Science et Avenir" si "Dilema".
Referitor la postul din 26.10. cu carti de stiinta popularizată (unde folosesti linkuri), să fie Humanitas singura editura care ne ofera aceasta categorie de carti?

Bogdan Antonescu spunea...

Multumesc pentru observaţie, am adăugat link-urile.

În afară de Humanitas, Editura Tehnică are o colecţie de cărţi de popularizare, este vorba de colecţia Taifas. Cărţile din această colecţie se adresează unui public mai restâns care are cunoştinţe de mate/fizică ceva mai "temeinice", pe când cele de la Humanitas sunt mai accesibile.