8 nov. 2007

O crimă şi patru mărturii

Aproape 800 de pagini de roman poliţist, sau mai bine zis “thriller istoric” şi nu am avut nici cea mai mică idee legată de identitatea ucigaşul, mai rar aşa ceva.

Dacă nu prea te pricepi la istoria Anglei, aşa cum este şi cazul meu, sau ai vagi cunoştinţe legate de Restauraţie şi Cromwell, atunci “Cercul crucii” este, dintr-un anumit punct de vedere, destul de greu de citit. Să detaliez puţin, în încercarea de a mă face mai bine/uşor înţeles. Suntem în Anglia, mai precis în 1663, la Oxford, în plină Restauraţie, atunci când profesorul Robert Grove este găsit mort în camera sa, cel mai probabil otrăvit. Acesta este începutul, sau dacă vreţi punctul comun al celor patru mărturi care reprezintă tot atâtea părţi ale romanului lui Iain Pears. Prima mărturie îi aparţine lui Marco da Cola, veneţian, cu studii de medicină la Padova. A doua mărturie, este cea a lui Jack Prestcott şi pare să fie scrisă de un individ cu mari probleme psihice. John Willis, matematician (pentru referinţe vezi manualul de analiză de clasa a XI a, matematică-informatică intensiv), criptograf şi “pasionat” de conspiraţii, este autorul mărturiei cu numărul trei. Cea de a doua şi a treia mărturie, 422 de pagini, sunt cele mai greu de urmărit, deoarece la “nebunie” şi “teoria conspiraţiei” se adaugă o mulţime de detalii istorice, din ce în ce mai încălcite. Mărturia finală, cea care furnizează cheia întregii poveşti, este cea a lui Anthony Wood, anticar şi istoric.

În plus, faţă de misterul morţii lui Robert Grove, există unul legat de ciudatul personaj Sarah Blundy, arsă pe rug pentru ucidere Grove (un mic indiciu pentru că nu pot să mă abţin … nu este ea criminalul … treaba este mult mai complicată, deoarece Sarah este …gata, mă opresc aici cu dezvăluirile).

Ce mi-a plăcut destul de mult au fost descrierile legate experimentele de fizică lui Boyle, nenea cu care uni dintre dumneavastră v-aţi stresat pe la orele de fizică, şi cele legate de medicina acelor vremuri (vezi “goana” după cadavre pentru disecţie sau tratamentul aplicat mamei lui Sarah Blundy de către Marco da Cola, şi anume prima transfuzie de sânge).

Cam atât. "Cercul crucii" este extrem de interesantă, chiar dacă are peste 800 de pagini, iar pentru pasionaţi de “thriller istoric”, lectura cărţii lui Pears este obligatorie.

"În orice tip de investigaţie, atunci când judecata e lăsată deoparte, indiciile arată calea adevărată şi de nezdruncinat în care dilema poate fi rezolvată. Aceste indicii oferă o lumină limpede, astfel că uneori atrag după ele finele investigaţiei. Uneori, întra-devăr, aceste indicii se află printre dovezile deja cercetate". Francisc Bacon - "Noul Organon"

Editura Nemira
Traducere Adriana Bădescu



Niciun comentariu: