20 sept. 2007

European Severe Storm Conference 2007

Initial am crezut ca voi putea scrie despre fiecare zi a conferintei de la Trieste. Nu am reusit din lipsa de timp. Pentru prima data de cand particip la conferinta, nu am avut nici un moment liber pentru a face altceva in afara de a imi repeta prezentarea. Cum prezentarea mea a fost programata in dupa-amiaza zilei de joi...am fost destul de "ocupat" cu tot cea ce inseamna "stresul" unei prezentari orale la o conferinta internationala: refacerea zilnica prezentarii in si a graficelor, repetarea cu cronometrul in mana, etc.

Programul a fost destul de incarcat. Conferinta incepea la 8:30 cu sesiunea de posterea, care dupa parea mea nu prea avut deloc succes, exceptie facand icebreak-ul de luni, cand in timpul "pendularii" intre masa la care se servea vinul si cea la care se serveau branzeturile si pateurile, participantii mai aveau timp sa isi arunce o privire pe postere. Am avut un mic avantaj, deoarece posterul meu cu climatologia fulgerelor in Romania a fost expus in apropierea mese pe care erau paharele cu vi, asa ca...am avut o gramada de "clienti". Intre 13:00 si 14:30, exista o pauza de masa, trebuia doar sa coboram un etaj pana la "Cafeteria", sa stam 10-15 minute la coada si apoi sa cautam o masa la care puteam sa reluam discutiile legate de tot ceea ce inseamna meteorologia fenomenelor severe. Ultima parte a unei zile de conferinta se incheia la 19:00, dupa care uram cina insotita de noi comentarii legate de prezentari si meteorologie.

Programul a fost destul de incarcat, am asistat la 65 de prezentari orale, astfel incat nu am avut timp sa vad orasul. Ceea ce credeam eu ca este Trieste, era defapt o "suburbie". Abia marti seara, in autocarul care ne duceau catre castel unde urma sa fie cina festiva, am realizat ca nu eram in Trieste. Am facut deja un plan cu Cata, asa ca anul viitor speram sa reusesc sa vad mai mult din Tireste.

De departe cele mai bune prezentari ale conferintei "europene" de furtuni severe, au fost cele ale americanilor despre: ultimele teorii ale tornadogenezei, noi tipuri de radare meteo, ipotezele formarii norilor mamatus si mediile in care apar fenomenele meteo severe. Cam jumatate din lucarile europenilor au fost bune, majoritatea fiind bazate pe simulari numerice. Ceea ce a facut diferenta clara, europeni vs. americani, a fost modul de prezenate. Americanii au prezentari clare, slide-urile sunt bine facute si poti vedea clar rezultatele cercetarii, la care se adauga si "entuziasmul"vorbitorului. Europenii au un stil mai "baroc" cu slide-uri incarcate pe care cu greu gasesti informatiile relevante, iar cercetarile deobicei nu prea au mare legatura cu practica meteorologiei, fiind mai mult orietate catre "teorie".

Urmatoare conferinta de furtuni severe din Europa va fi in 2009 si se va tine intr-o localitate in apropiere de Munchen, la Landshut.


Niciun comentariu: