21 mar. 2007

"Newton"

Humanitas a publicat in colectia "Maestrii Spiritului" (dupa monografiile dedicate lui Budha, Jung, Wittgenstein, Socrate si Platon), o biografie a lui Sir Isaac Newton scrisa de Gale Christianson, profesor la Collge of Arts and Sciences, Universitatea Indiana. Dupa cum arfirma in prefata cartii, Christianson si-a dedicat o buna parte din viata studiului manuscriselor lui Newton.

Nu pot sa zic ca am fost foarte incantat de aceasta carte. Nemultumirea mea provine din faptul ca nu sunt prezentate aspecte noi asupra lucrarilor lui Newton, sau aspecte mai putin cunoscute, cum ar fi lucrarile de alchimie si teologie gasite relativ recent, fiind doar o insiruire de aspectele biografice, care pot obtine si din alte surse. Cartea are meritul ca este destul de bine scris si poate fi interesanta chiar si pentru cei care nu sunt familiarizati cu teoriile newtoniene, care ar putea afla astfel ca Newton a fost pentru o perioada destul de lunga de timp Director al Monetariei si ca a reusit sa-l prinda pe Chaloner, un falsificator celebru (si alte anecdote de acest gen).

In conlcuzie, pentru cei care nu stiu nimic despre Newton, in afara de povestea cu marul si cea din Camera Lorzilor (legenda spune ca Newton nu a luat cuvantul decat o singura data, atunci cand a cerut secretarului sa inchida fereastra, deorece era curent), aceasta cartea este foarte buna. Pentru ceilalti poate fi doar o lectura placuta pentru o zi de duminica (sau pentru un drum pana la Facultatea de Fizica).