25 mar. 2007

"Bantuitii" de Chuck Palahniuk

Am citit prima data “Mate” intr-un numar mai vechi din Re:Publik. Nu pot sa zic ca mi-a placut, in sensul obisnuit al acestei sintagme, asa cum zic: “mi-au placut povestiriile lui Cartarescu”. Nici pe departe, am fost doar socat si am decis sa-mi cumpar cartea. Asa am ajuns sa citesc in aceasta saptamana povestirile ciudat-oribil-amuzant-realiste a lui Palahniuk, care depasesc limita oribilului, intrand in zona in care nu stii ce sa faci sa razi sau sa-te ingrozesti.

”Bantutii” e un reality-show (gen “Big Brother”) al carui scenariu este asemanator cu “Saw” (oricare parte). Seamana cu ”Povestirile din Cantebury”, dar putin mai sangeros. La fiecare pagina aproape, unul dintre personaje isi mai taie un deget fie de la mana fie de la picior, asta in cazul in care nu sfarseste mancat de ceilalti. Sunt genul de povestiri care merg spuse pritenilor pentru ai oripila si uimi cu ceea ce citesti tu.

Daca nu ma credeti incercati povestiti cuiva ca ati citit o povestire in care unul dintre personaje gasit fara suflare, ii este taiat ”curul” (scuza-ti exprimare, dar nu vad cum a-si putea utiliza un alt cuvant in acest context) de catre un bucatar ucigas (alta povestire). Apoi este gatit si mancat de celalte personaje infometate, iar in timp ce toti manaca, apare si posesoarea ”curului”. Fiind in stare de soc nu sezizeaza ca ii lipseste ceva. Se pune pe mancat si atunci cand vrea sa se aseze descopera ca nu are cum deoarece are infipt un cutit de dezosat. Ce sa faci mai intai sa razi de stupiditatea situatiei (care nu iti pare asa atunci cand citesti descrierea lui Palahniuk) sau sa fi ingrozit ?

Dupa ‘Bantuitii’ multe din lucrurile pe care le vezi/utilizezi in mod obisnuit vor capata noi ”semnificatii”. Vezi in acest sens : morcovi, calamarul (”Daca ti-as spune ce gust a avut, n-ai mai manca in vecii vecilor calamari”), lumanari, piscine, cuptor cu microunde, etc si chiar reflexoterapia.

Din cate am citit stilul lui Palahniuk este considerat minimalist. Utilizarea unui vocabular limitat (”[...] whith verbs instead of adjectives”) si a propozitiilor scurte are ca rezultat oraliatea accentuata. Se creaza astfel o senzatie puternica ca ceea ce povesteste sunt de fapt intamplari adevarate prin care a trecut sau i-au fost povestite. Senzatia este intensificata si de multe referinte ‘tehnice, de la termeni medicali pana la descrierea etapelor de descompunere ale unui cadavru. Amestecul de umor si evenimente bizare (”considered discomforting by some readers ), au avut ca rezultat includera lui Plahniuk in categoria scriitorilor soc (”shock writer”)

Daca vrei sa citesti ceva care sa fie in acelasi timp o povestire horror, extrem de amuzanta si care sa-ti suceasca mintile si sa-ti intoarca stomacul pe dos. Atunci aceasta este carte pe care o meriti.

P.S. Palahniuk citind "Mate"


Chuck Plahniuk "Bantuitii"

Traducerea Rares Moldovan

5 comentarii:

Anonim spunea...

chiar merita citit romanul.eu mai mult m-am amuzat.nu mi se pare o carte care sa te tulbure.mai degraba m-a tulburat "camasa lui hristos" de lloyd c. douglas

Elion spunea...

Hmm, eu inca sunt la jumatate si vreau sa vad cum se termina.
Prima parte mi-a cam intors stomacul pe dos :))
Chuck are un stil..nu stiu cum sa il definesc..sare de la o idee la alta, ca si cum ai vedea fragmente dintr-un film.
"in locul luminii unui reflector, o secventa de film" (Chuck Palahniuk-Bantuitii ) .
O sa o termin si o sa imi spun parerea integrala.

Anonim spunea...

Hello. And Bye.

hartia spunea...

de departe una din cartile mele preferate. intr-adevar trebuie sa ai un stomac puternic pentru o asemenea carte, dar, mai presus de orice, trebuie sa ai o minte deschisa, nu doar pentru a aceepta limbajul folosit, ci si pentru a putea citi printre randuri.
numai bine

Anonim spunea...

Ηeу I knoω thіѕ is off topic but Ι wаs wondering if you kneω of
any widgets I could add to my blog thаt аutomaticallу tωeet
my nеwest twittег updateѕ. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Check out my homepage :: butterfly 3d tattoos