13 feb. 2007

Carti

Cateodata fac o adevarata obsesie pentru o carte. Am trecut prin asta atunci cand am citi prima oara "Nostalgia", "Orbitor", "Jurnalul Fericiri", "Doctor Faustus", "Jocul cu margelele de sticla". Chiar si acum dupa aproape 10 ani imi amintesc momentul cand o prietena mi-a imprumutat "Nostalgia" si cum lectura acestei carti s-a transformat intr-o pasiune intensa. "Nostalgia" si "Orbitor" sunt cartile pe care le recitesc in fiecare an.

Cred ca am o problema cu cartile. Dar nu rezist. Zilnic verific site-urile editurilor pentru a vedea noile apariti/viitoarele aparitii. Cheltui foarte multi bani pe carti si abia daca apuc sa citesc 2-3 carti pe luna. Asta pentru ca nu mai am asa de mult timp liber; intotdeauna am mustrari de constiinta ca nu citesc lucruri cu adevarat importante (articolele din revistele de meteorologie) sau, pur si simplu sunt prea obosit.

In general in fiecare luna cumpar cel putin 2 carti. In ultima vreme, poate si din cauza ca citesc mai mult in masina cu care merg la serviciu, am cumparat carti politiste. Nu romane politiste in sensul clasic, ci ceea ce se numeste "thriller intelectual". Asa am cumparat cartile lui Arturo Perez-Reverte (Clubul Dumas, Tablou Flamand, Capitanul Alatriste), Giulio Leoni (Crimele Luminii, Crimele Mozaicului), Carlos Ruiz Zafon (Umbra vantului), Monaldi si Sort (Imprimatur), I. P. Culianu (Jocul de smarald). Si sa nu uit cartea care a lansat acest gen "Numele Trandafirului" de Umberto Eco.

De ce prefer acest gen de carti ? Pentru ca:

1) sunt carti care se refera la alte carti
(Numele Trandafirului, Clubul Dumas, Umbra vantului);
2) actiunea se desfasoara in perioade istorice "interesante"
(Evul Mediu - Numele Trandafirului, Renastere - Jocul de smarald);
3) "detectivi" sunt personaje inedite
(Dante, in cazul romanelor lui Leoni);
4) unele dintre personaje sunt personaje istorice
(Dante, Marsilio Ficino si Pico de la Miroandola la Culianu, Quevedo la Perez-Reverte)
5) autorii sunt personalitati extrem de interesante (Culianu, Eco).

In prezent ma "delectez" cu "Clubul Dante" de Mattew Pearl. Din cate am citi pana acum cred ca va face parte din "personal best of". S-ar putea sa va mire faptul ca printe aceste carti/autori nu se gaseste Brown cu "Codul". Explicatia este simpla, carte este slaba rau, nu se potriveste cu "profilul" de mai sus si are o intriga stupida. Pentru cei care au citi "Codul..." incercati o comparatie cu "Umbra vantului".

Apropo de "best of", acestea ar fi:

1) Umberto Eco pentru "Numele Trandafirului"
2) Carlos Luis Zafon pentru "Umbra vantului"
3) Monardi si Sorti pentru "Imprimatur"
4) Guido Leoni - seria Dante
4) Arturo Perez-Reverte - in special seria Alatriste

Si acum sa revenim la "obsesia" de care va vorbeam in primele randuri. Astept de doua saptamani o noua carte "Azalel" de Boris Akunin. Care nu mai apare odata. In fiecare zi trec pe la una sau doua librari (dintre care una este cea a editurii care va publica cartea).

Gata, am sa inchei aici. Imi propun ca in fiecare luna pe data de 13 sa "public" in acest blog un mic "comentariu" legat de cartile pe care le citesc sau le-am citit. Asa ca pe 13 Martie in exclusivitate "Bogdan's PhD" comentariu primului roman de Mattew Pearl - "Clubul Dante".

Niciun comentariu: