18 feb. 2007

Album foto - Toulouse

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale vietii de cercetator, sunt calatoriile. Anual au loc conferinte, scoli de vara, seminarii, intalniri ale diferitelor grupuri, in locuri dintre cele mai "exotice". Pana acum a fost in Franta, Spania, Polonia si China.
Prima data cand am plecat din Romania, trimis de catre institutul in care lucrez, a fost in 2004, iar destinatia a fost Toulouse (Franta). Am participat la o prezentare a centrului de prognoza - MeteoFrance. Prezentarile au avut loc in cadrul centrului situat la periferia orasului. Fiind prima mea plecare, a fost insotita de tot soiul de probleme (nu voi intra aici in detalii pe care prietenii mei apropiati le stiu deja si probabil zambesc si acum cand isi amintesc). Orasul este foarte frumos si ai ce sa vezi. Din pacate timpul meu de plimbare a fost destul de limitat. Prezentarile se terminau la 16, apoi luam un autobuz si metroul si pana in centrul orasului. O parte din ceea ce am vazut, in aceste plimbari de maxim 3 ore, se afla in albumul foto. Ce ma impresionat cel mai mult :
  • targul de antichitati de duminica din jurul Basilici Saint-Sernin, de unde mi-am cumparat cu 3 euro o carte pe care o cautam de mult;
  • mijloacele de transport;
  • librariile - imense, am petrecut doua dupa-amiezi cautand prin rafturile unei singure librari carti de/despre Giordano Bruno (si am gasit);
  • periferia orasului;
  • cladirile vechi.

In saptamanile viitoare voi adauga noi albume de la alte cursuri si conferinte.

13 feb. 2007

Carti

Cateodata fac o adevarata obsesie pentru o carte. Am trecut prin asta atunci cand am citi prima oara "Nostalgia", "Orbitor", "Jurnalul Fericiri", "Doctor Faustus", "Jocul cu margelele de sticla". Chiar si acum dupa aproape 10 ani imi amintesc momentul cand o prietena mi-a imprumutat "Nostalgia" si cum lectura acestei carti s-a transformat intr-o pasiune intensa. "Nostalgia" si "Orbitor" sunt cartile pe care le recitesc in fiecare an.

Cred ca am o problema cu cartile. Dar nu rezist. Zilnic verific site-urile editurilor pentru a vedea noile apariti/viitoarele aparitii. Cheltui foarte multi bani pe carti si abia daca apuc sa citesc 2-3 carti pe luna. Asta pentru ca nu mai am asa de mult timp liber; intotdeauna am mustrari de constiinta ca nu citesc lucruri cu adevarat importante (articolele din revistele de meteorologie) sau, pur si simplu sunt prea obosit.

In general in fiecare luna cumpar cel putin 2 carti. In ultima vreme, poate si din cauza ca citesc mai mult in masina cu care merg la serviciu, am cumparat carti politiste. Nu romane politiste in sensul clasic, ci ceea ce se numeste "thriller intelectual". Asa am cumparat cartile lui Arturo Perez-Reverte (Clubul Dumas, Tablou Flamand, Capitanul Alatriste), Giulio Leoni (Crimele Luminii, Crimele Mozaicului), Carlos Ruiz Zafon (Umbra vantului), Monaldi si Sort (Imprimatur), I. P. Culianu (Jocul de smarald). Si sa nu uit cartea care a lansat acest gen "Numele Trandafirului" de Umberto Eco.

De ce prefer acest gen de carti ? Pentru ca:

1) sunt carti care se refera la alte carti
(Numele Trandafirului, Clubul Dumas, Umbra vantului);
2) actiunea se desfasoara in perioade istorice "interesante"
(Evul Mediu - Numele Trandafirului, Renastere - Jocul de smarald);
3) "detectivi" sunt personaje inedite
(Dante, in cazul romanelor lui Leoni);
4) unele dintre personaje sunt personaje istorice
(Dante, Marsilio Ficino si Pico de la Miroandola la Culianu, Quevedo la Perez-Reverte)
5) autorii sunt personalitati extrem de interesante (Culianu, Eco).

In prezent ma "delectez" cu "Clubul Dante" de Mattew Pearl. Din cate am citi pana acum cred ca va face parte din "personal best of". S-ar putea sa va mire faptul ca printe aceste carti/autori nu se gaseste Brown cu "Codul". Explicatia este simpla, carte este slaba rau, nu se potriveste cu "profilul" de mai sus si are o intriga stupida. Pentru cei care au citi "Codul..." incercati o comparatie cu "Umbra vantului".

Apropo de "best of", acestea ar fi:

1) Umberto Eco pentru "Numele Trandafirului"
2) Carlos Luis Zafon pentru "Umbra vantului"
3) Monardi si Sorti pentru "Imprimatur"
4) Guido Leoni - seria Dante
4) Arturo Perez-Reverte - in special seria Alatriste

Si acum sa revenim la "obsesia" de care va vorbeam in primele randuri. Astept de doua saptamani o noua carte "Azalel" de Boris Akunin. Care nu mai apare odata. In fiecare zi trec pe la una sau doua librari (dintre care una este cea a editurii care va publica cartea).

Gata, am sa inchei aici. Imi propun ca in fiecare luna pe data de 13 sa "public" in acest blog un mic "comentariu" legat de cartile pe care le citesc sau le-am citit. Asa ca pe 13 Martie in exclusivitate "Bogdan's PhD" comentariu primului roman de Mattew Pearl - "Clubul Dante".

8 feb. 2007

Publicarea articolelor

Aproape s-a terminat si ziua asta si eu tot mai corectez la primul referat de la doctorat. Sa fiu mai clar. Regulamentul "Scolii Doctorale" prevede pentru primul semestru de studii doua examene si un referat. In SUA referatele sunt capitole din doctorat si sunt lucrari publicate in reviste cu referenti. Scrii trei articole, acestea devin trei capitole ale lucrari tale si gata doctoratul. In felul acesta se poate garanta faptul ca ai produs o contributie originala. In Romania nu sunt obligatoriu parti din doctorat si nu sunt articole publicate sau care pot fi publicate. In acest caz se produce o mare risipa de timp si de resurse, doctorandul scriind referate care pot sa nu aiba o legatura foarte stransa cu subiectul tezei. Pentru a obtine titlul de doctor in afara de sustinerea tezei, aspirantul trebuie sa aiba si un punctaj ce rezulta din publicarea unor articole in reviste cu referenti.

Sa facem un calcul sumar legat perioadea de timp necesara publicari unui singur articol. Pornim de la presupunerea ca deja doctorandul are o ideea clara ce constituie baza cerecetari sale, in acest caz etapele de la idee la articol publicat sunt:

1) colectarea datelor (experiment, observatii, etc.) - 1 luna
2) prelucrarea datelor si interpretarea rezultatelor - 1 luna
3) redactarea propriu-zisa a articolului (primul draft) - 1 luna
4) corecturi, transpunerea in formatul cerut de editor - 2 saptamani
5) de la primul draft pana la raspunsul din partea editorilor - 1 luna
6) acceptarea articolul cu mici revizuiri - 1 luna
7) articolul este accepta si presupune ca revista este un care apare lunar si ca nu sunt multe articole in asteptarea pentru publicar - 2 luni


Total : 7.5 luni, durata doctorat: 36 luni, numar posibil de articole publicate: aprox. 4. In acest cazu lucrurile ar sta foarte bine si doctorandul poate fi sigur ca obtine titlul.


Ar mai fi cateva mici probleme. Trec peste faptul ca 5 contributii noi in domeniul meteorologie sunt putin probabile si va voi referi la revista in care apare articolul. Stiind ca revistele cu referenti au un factor de impact, exprimata sub forma unui puctaj si ca cele mai "tari" reviste ajung la 1.5-2 puncte pe articol, sa mai facem un calcul sumar:


1) este foarte putin probabil ca doctorandul sa fie unic autor, in principal datorita faptului ca are un coordonator de teza cu care lucreaza si cu care isi impartaseste ideile si cercetarile; deci vom avea minim doi autori
2) articolele sunt publicate la reviste cu cel mai mare factor de impact


Total: 4 articole x 2 puncte = 8 puncte; pentru doctorand revenind 4; limita minima pentru doctorat 3 puncte.


La toate calculele de mai sus mai adaugati faptul ca doctoranzii nu a nici un fel de experinta in publicare, rezulta timpi mai mari de redactare si revizuri mai lungi, lucreaza in Institute de Cercetare unde au alte proiecte de realizat, ceea ce impica o noua crestere a perioadelor de timp mai sus mentionate. In plus si poate cel mai important aspect, redactarea in sine a tezei, care necesita foarte mult timp [eu nu pot sa concept ca un fizician/matematician poate redacta in zilele noastre o teza in Word cand exista LaTex, dar despre asta cu alta ocazie]. In mod absolut sigur nu vor fi multi cei care vor obtine punctaj.


Si acum sa revenim; in aceste conditii structura din SUA este ideala, iar cea din Romania poate deveni. Din acest motiv am scris mai sus ca "tot mai corectez la doctorat". Am scris la primul capitol sub forma unui articol de "review" o aducere al zi a cercetarilor in domeniu. In paralel lucrand la un articol, ce contine practic nucleul contributiei in meteorologia pe scurta durata. Timpul este scurt si deja am depasit toate estimarile mele de mai sus.