16 ian. 2010

"New Weird " Ann&Jeff Vandermeer

O antologie din seria Antologiilor Millenium care conţine pe lângă povestiri un eseu de Jeff VanderMeer ("New Weird viu sau mort?") şi o secţiune de dezbateri privind apariţia termenului "new weird" ("Discuţiile New Weird: crearea unui termen").
Din prima parte a antologiei ("Stimuli") mi-au plăcut povestirile lui: Clive Barker ("Între dealuri, oraşele") şi Simon D. Ings ("Decerebrarea Maicii Lamprey"), iar din secţiunea "Dovezi": "Jack" de China Mieville, "Şopârla din Oozea€" de Jay Lake şi "€œMîncatorul de Măruntaie întâlneşte Lumina-care-nu-Străluceşte-Niciodata” de Alistair Renie.
Secţiunea "Laborator" autorii antologiei propun un experiment al cărui rezultat este o povestire colectivă creată de autori ce pot fi încadraţi în "new weird", din care mi-au atras atenţia contribuţiile lui Paul Di Filippo ("O moarte într-un Dhoti murdar") şi Daniel Abraham ("Minte de lăcustă").
Ultima secţiune a antologiei conţine poveştirile lui Dănuţ Ivănescu şi Ana-Maria Negrilă, reprezentanţii ai weird-ului românesc (trebuie să recunosc că "Aşteptându-l pe Corban" a fost singură povestire pe care nu am reuşit să o duc până la sfârşit...prea "weird" pentru mine).

În concluzie o antologie interesantă şi care merită puţină reclamă...o puteţi comandă pe site-ul editurii Millennium Press.

Alte opinii: kyodnb pe site-ul Cititor SF şi Michael Haulică în "Observatorul Cultural".




Niciun comentariu: