18 feb. 2008

R. N. Morris - "Securea blândă"

În postul precedent am fost vorba de un scriitor rus al cărui personaj, Erast Fandorin, era o combinaţie de Bolkonski, Miskin şi Peciorin, în acest post păstrăm locaţia, păstrăm originea literară a personajului principal, schimbăm doar naţionalitatea autorului. În "Securea blândă" britanicul R. N. Morris (aici găsiţi blog-ul lui Morris) încearcă să refacă atmosfera romanelor lui Dostoievski. Nu se mulţumeşte doar cu asta şi preia un personaj din "Crimă şi pedeapsă". Evenimentele descrise de Morris se petrec la aproximativ un an şi jumătate după "celebrul caz al studentului Raskolnikov, în care anchetatorul Porfiri Petrovici a jucat un rol atât de important".

1866, iarnă, St. Petersburg, în parcul Petrovski sunt găsite două cadavre: un pitic cu ţeasta despicată ascuns într-un geamantan şi un bărbat spânzurat într-un copac din apropiere "având o secure plină de sânge atârnată la cingătoare". După geamantan, autorul crimei pare a fi un chinez...glumesc...varianta oficală este crima urmată de sinucidere. Porfiri Petrovici nu este de aceeşi părere, aşa că este deschisă o anchetă, care se întinde pe 370 de pagini.

Un roman poliţist interesant, care nu mi-a plăcut foarte mult, dar în schimb mi-a făcut poftă să citesc/recitesc Dostoievski. Aşa că anul acesta voi încerca o integrală Dostoievski.


R. N. Morris
Securea blândă
trad. Iuliu Ratiu
Polirom


Later edit: Din câte am citit pe Gugle, ideea lui Morris nu este nouă, se pare că Porfiri Petrovici i-a insipirat şi pe creatorii "locotenentului Columbo".

Niciun comentariu: